
İşbu bilgi notu (“Bilgi Notu”), 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na ilişkin genel bir değerlendirme yapılması amacıyla hazırlanmıştır. Bilgi Notu kapsamında 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bazı önemli düzenlemelere genel hatlarıyla değinilmiş; düzenlemelere ilişkin derinlemesine bir değerlendirme yapılmamıştır.
I. Giriş
2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın (“Program”) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 04 Kasım 2019 tarih ve 30938 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’deyayımlanmıştır.
Program kapsamında çeşitli hedeflere yer verilmiş ve bu hedeflere ulaşmak için birtakım politika ve tedbirler belirlenmiştir. Söz konusu politika ve tedbirler ise belirlenmiş olan proje ve faaliyetlerle somutlaştırılmıştır.
Program’ın Birinci Bölüm’ünde öncelikle dünya ekonomisindeki gelişmeler değerlendirilmiş; ardından Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, “Büyüme ve İstihdam”, “Yatırımlar”, “Ödemeler Dengesi”, “Enflasyon ve Para-Kur Politikası” ve “Mali Piyasalar” başlıkları altında ele alınmış ve yapılan mevcut durum değerlendirmeleri ışığında 2020 hedefleri belirlenmiştir. Belirlenen hedefler kapsamında, GSYH’nin yüzde 5 oranında büyüyeceği ve sabit sermaye yatırımlarının artış göstereceği öngörülmüş; tüketici enflasyonunun 2020 sonunda yüzde 8,5’e indirilmesinin amaçlandığı ifade edilmiştir. Son olarak, kamu maliyesindeki gelişmeler ve hedefler kapsamında genel devlet gelir ve harcamaları ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve özelleştirme konuları değerlendirilmiştir.
Program’ın İkinci Bölüm’ünde ise, öncelikle Program’ın makroekonomik amacının; “fiyat istikrarı, finansal istikrar ve cari işlemler dengesindeki kazanımların korunarak geliştirilmesi, üretim ve verimlilik odaklı büyümenin sağlanması” olduğu ortaya konulmuş ve Program’ın hedefleri ve politikaları detaylı şekilde açıklanmıştır. Bu kapsamda “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi”, “Rekabetçi Üretim ve Verimlilik”, “Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum”, “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre” ve “Hukuk Devleti, Demokratikleşme ve İyi Yönetişim” üst başlıkları altında mevcut durum değerlendirmeleri yapılmış ve bu çerçevede çeşitli hedefler belirlenerek planlanan politika ve tedbirler ile bu çerçevede yürütülecek proje ve faaliyetler ortaya konulmuştur.
II. Program’ın Hedefleri ve Politikaları
1. İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi
İstikrarlı ve güçlü ekonomi hedefi çerçevesinde “Büyüme ve İstihdam”, “Yurtiçi Tasarruflar”, “Ödemeler Dengesi”, “Enflasyon ve Para Politikası”, “Mali Piyasalar”, “Maliye Politikası”, “Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı” ve “Kamu İşletmeciliği ve Özelleştirme” alanlarında mevcut durum değerlendirmeleri yapılmış ve her bir alan özelinde amaçlar ayrı ayrı ele alınmış; On Birinci Kalkınma Planı (“Kalkınma Planı”) hedefleriyle tutarlı olarak bu alanlarda benimsenecek politika ve alınacak tedbirler, ayrıca bu doğrultuda yürütülecek proje ve faaliyetler belirtilmiştir. Bu alanlarda dikkatimizi çeken bazı politika ve tedbirlere aşağıda değinilecektir.
1.1. Yurtiçi Tasarruflar
Yurtiçi tasarruflar çerçevesinde özellikle bireysel emeklilik sisteminin geliştirilmesine ilişkin tedbirlere yer verilmiştir (Tedbir 223.1.-Tedbir 223.4.). Yine bu çerçevede üretken olmayan yatırımların cazibesinin azaltılması hedefi ile ikinci ve sonraki konut alımlarında vergilendirme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamaların gözden geçirileceği belirtilmiştir (Tedbir 225.1.).
1.2. Ödemeler Dengesi
Ödemeler dengesinin iyileştirilmesi hedefiyle, ihracatın desteklenmesi ve ithalat bağımlılığının azaltılmasına yönelik tedbirlere yer verilmiştir (Tedbir 231.2.-Tedbir 231.4., Tedbir 233.2.- 233.5.).
Ayrıca, uluslararası doğrudan yatırımlar açısından uygun ortam yaratılarak ülkenin cazip hale getirilmesine ilişkin tedbirlerin yanında (Tedbir 237.1.-Tedbir 237.5.) cari işlemler açığının borç yaratmayan dış kaynaklardan finanse edilmesi hedefi doğrultusunda yabancılara gayrimenkul satışları ile ilgili tanıtım faaliyetlerinin artırılacağı ve süreçlerin etkinleştirileceği belirtilmiştir (Tedbir 239.4.).
1.3. Mali Piyasalar
İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi olma hedefini destekleyen güçlü bir finans sektörünün oluşturulması amacıyla çeşitli politika ve tedbirler belirlenmiştir. Finansal kuruluşların desteklenmesi hedefi kapsamında elektronik çek ve bono sisteminin kurulacağı, bu alanda ikincil düzenlemelerin yürürlüğe konulacağı belirtilmiştir (Tedbir 248.5.).
Kalkınma Planı’nda yer alan “Uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke iş birlikleri tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecektir.” hükmü gereği hedef ülke bankalarıyla ödeme sistemlerinin uyumlu çalışması imkanlarının araştırılacağı ve ticaretin güvenilirliğini güçlendirici ve hızlandırıcı önlemlerin alınacağı belirtilmiştir (Tedbir 249.4.). Ayrıca, blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parasının uygulamaya konulacağı hususu da bu kapsamdaki dikkat çeken tedbirler arasında yer almaktadır (Tedbir 249.5.).
Yine, Kalkınma Planı’nda da yer alan “Uluslararası iyi uygulamalardan yararlanılarak firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenli bir finansal teknoloji (fintek) ekosisteminin oluşumu desteklenecektir.” hedefi kapsamında, Program’da fintek ekosisteminin ülkemizde gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulacağı ve uygulamaya dair koordinasyonun tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacağı belirtilmiştir (Tedbir 250.1.). Bunun yanında, yine bu kapsamda, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulacak (Tedbir 250.3.) ve bu doğrultuda 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmalar sürdürülecektir. Bir başka önemli konu, açık bankacılık uygulamalarının hukuki altyapısını güçlendirmek amacıyla AB Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 ile mevzuat uyumu sağlanacağının belirtilmiş olmasıdır (Tedbir 250.5.). Program uyarınca, bu tedbir ile bağlantılı olarak ödeme sistemlerinin gözetim ve denetimi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na bağlanacak; sistemlerin etkinliğinin artırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak; Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulacak ve diğer gerekli mevzuat değişikliklerine ilişkin çalışmalar gerçekleştirilecektir.
Mali piyasalara ilişkin Program’da yer alan tedbirler arasında faizsiz finans sisteminin güçlendirilmesi konusuna da geniş bir yer verilmiştir (Tedbir 252.4.-Tedbir 252.12.).
1.4. Maliye Politikası
Program’da maliye politikasına ilişkin yer verilen tedbirler arasında, kamu ihale ve sözleşme süreçleri iyileştirilerek rekabetin artırılacağı (Tedbir 260.5.) ve bu doğrultuda, elektronik sistemlerin zorunlu hale getirileceği; gelir vergisi ve kurumlar vergisini tek bir kanunda birleştiren Gelir Vergisi Kanunu’nun yasalaştırılacağı (Tedbir 263.1.) ve gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerlerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin, gerçek bedel üzerinden vergilendirme amacıyla yeni bir sistem devreye sokulacağını ifade eden (Tedbir 264.2.) düzenlemeler dikkat çekmektedir.
1.5. Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı
Sosyal güvenlik sisteminin uzun dönemli mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yer verilen tedbirler arasında, Kalkınma Planı kapsamında sosyal güvenlik sisteminin etkin bir yapıya kavuşturulması hedefiyle, sosyal güvenlik mevzuatının sade ve anlaşılır şekilde düzenleneceği (Tedbir 270.1.); ayrıca mevzuat ve uygulamaların değişen işgücü piyasası koşullarına ve çalışma şekillerine uyumlu hale getirileceği (Tedbir 270.3.) ifade edilmektedir.
2. Rekabetçi Üretim ve Verimlilik
Rekabetçi üretim ve verimlilik hedefi çerçevesinde “Sanayi Politikaları”, “Öncelikli Gelişme Alanları” ve “Sektörel Politikalar” konularında mevcut durumlar ve amaçlar ayrı ayrı değerlendirilmiş; Kalkınma Planı hedefleriyle tutarlı olarak bu alanlarda benimsenecek politika ve alınacak tedbirler, ayrıca bu doğrultuda yürütülecek proje ve faaliyetler belirtilmiştir. Bu alanlarda dikkatimizi çeken bazı politika ve tedbirlere aşağıda değinilecektir.
2.1. Sanayi Politikaları
Program’da imalat sanayiinde rekabet gücünün ve verimliliğin geliştirilmesi suretiyle yüksek katma değerli üretim ve ihracatın artırılması sanayi politikaları kapsamında temel amaç olarak belirtilmiştir. Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı başkanlığında ilgili kurumların en üst düzey yöneticilerinin katılımıyla sanayileşme icra kurulu oluşturulacaktır (Tedbir 297.1.). Bu bağlamda, belirtilen amaçla ilişkili yatay politika alanları “Güçlü Finansal Yapı”, “Yüksek Kurumsal Kapasite”, “İş ve Yatırım Ortamı”, “İnsan Kaynağı”, “Lojistik ve Enerji Altyapısı”, “Dijital Dönüşüm”, “Ar-Ge ve Yenilik” ve “Kritik Teknolojiler” başlıkları altında toplanmıştır. Program’da yer verilen öncelikli sektörler Kimya, İlaç ve Tıbbi Cihaz, Elektronik, Makine-Elektrikli Teçhizat, Otomotiv ve Raylı Sistem Araçları sektörleridir. Ayrıca diğer imalat sanayii sektörlerindeki mevcut durumlara da Program’da değinilmiştir.
2.1.1. Güçlü Finansal Yapı
Teknoloji ve yenilik odaklı yatırımların desteklenmesi amacıyla girişim sermayesi sisteminin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde girişim sermayesi kaynağı (fonların fonu) oluşturulacağı (Tedbir 302.1.) ve teknoloji tabanlı girişimlere yönelik girişim sermayesi fonlarının güçlendirileceği; Tech-InvesTR programı kapsamında çalışmalar yapılacağı (Tedbir 302.3.) belirtilmiştir.
2.1.2. İş ve Yatırım Ortamı
Uluslararası doğrudan yatırımların arttırılması amacıyla yer verilen tedbirler arasında, kamu idareleri ile yatırımcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları karara bağlayacak yatırım ombudsmanlığı sisteminin oluşturulacağı (Tedbir 315.1.); ayrıca izin, lisans, ruhsat gibi işlemlerde şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlanacağı (Tedbir 315.3.) belirtilmiştir.
Yine yatırımların artırılması amacıyla iş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçlerin iyileştirilmesi doğrultusunda çevre, imar ve enerji gibi alanlarda ihtisas mahkemeleri kurulması için analiz çalışmalarının gerçekleştirileceği (Tedbir 318.1.); zorunlu arabuluculuk uygulamasının yaygınlaştırılacağı (Tedbir 318.3.) ve yeni icra dairesi modeline 63 mahalde geçileceği ve icra – iflas süreçlerinin düzenleneceği (Tedbir 318.5) belirtilmiştir.
2.1.3. Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşümün hızlandırılması yoluyla üretkenliğin ve rekabet gücünün artırılması amacıyla Program’da ortaya koyulmuş olan tedbirler arasında endüstriyel bulut platformları iş modelinin, ilk etapta otomotiv sektörü için kurulacağı; ardından elde edilecek tecrübe doğrultusunda diğer öncelikli sektörlere yaygınlaştırılacağına ilişkin düzenleme dikkat çekmektedir (Tedbir 346.1.).
2.1.4. Ar-Ge ve Yenilik
İmalat sanayiinin katma değerli üretim yapabilmesi ve yenilikçi ürün geliştirme kapasitesinin artırılması için Ar-Ge ve yenilik kabiliyetinin güçlendirilmesi amacıyla, Ar-Ge ve yenilik destek sisteminin oluşturulması yönünde tedbirlere Program’da yer verilmiştir. Bu kapsamda, Mükemmeliyet Merkezleri Destek Programı; Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı ve Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı gibi çeşitli projeler sürdürülecektir.
2.1.5. Kritik Teknolojiler
Öncelikli sektör ve alanlarda teknolojik dönüşümün sağlanabilmesi ve rekabet gücünün artırılması amacıyla katma değer oluşturması beklenen kritik teknoloji alanlarında yenilikçi girişimlere özel Ar-Ge destek programı oluşturulacaktır (Tedbir 358.1.).
2.2. Öncelikli Gelişme Alanları
Program’da öncelikli gelişme alanları Tarım, Savunma Sanayii ve Turizm başlıkları altında değerlendirilmiştir. Bu alanlarda belirlenen tedbirler arasında, tarım alanında, dijitalleşme, yapay zeka ve veriye dayalı iş modelleri ile tarımsal bilgi sistemleri geliştirileceği ve söz konusu geliştirmelerin tüm kesimlerin kullanımına açılacağı belirtilmiştir (Tedbir 403.2.).
2.3. Sektörel Politikalar
Sektörel politikalar, “Kamu Yatırım Politikaları”, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik”, “Girişimcilik ve KOBİ’ler”, “Fikri Mülkiyet Hakları”, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, “Enerji”, “Madencilik”, “Lojistik ve Ulaştırma”, “Ticaretin ve Tüketicinin Korunmasının Geliştirilmesine Yönelik Hizmetler”, “Gümrük Hizmetleri”, “İnşaat, Mühendislik-Mimarlık, Teknik Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetleri” ve “Yönetim Danışmanlığı” başlıkları altında toplanmıştır.
2.3.1. Girişimcilik ve KOBİ’ler
Halihazırda uygulanmakta olan KOSGEB ve TUBİTAK Girişimcilik Destek Programları değerlendirilmiş ve girişimcilik kültürünün ve kapasitesinin geliştirilmesi, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi amacıyla politikalar ve tedbirlere yer verilmiştir.
KOBİ ve girişimciler için yenilikçi finansman imkanları geliştirilmesi amacıyla kurumsal ve bireysel girişim sermayesi, kitle fonlaması ve etki yatırımcılığı gibi alternatif finansman imkanları güçlendirileceği (Tedbir 449.1.) belirtilmiştir.
Kalkınma Planı kapsamında yer alan Girişim Destek Paketinin hayata geçirilmesi amacıyla, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde yer alan tüm paydaşların faydalanabileceği, girişim bilgilerinin yer aldığı, yatırımcıların tanıtıldığı, girişimcilerin kullanabileceği kuluçka ve hızlandırma merkezleri hakkında bilgiler olan, girişimciliğe yönelik desteklerin özetlendiği, eğitimlerin listelendiği, gelişmelerin paylaşıldığı, düzenli olarak güncellenen bir Türkiye girişim ekosistemi platformu kurulacağı belirtilmiştir (Tedbir 450.1.). Ekosistemin güçlendirilmesine öncelik verilecek, bu kapsamda Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri ve Tasarım Merkezleri’nin performansları analiz edileceği (Tedbir 450.2.) ifade edilmiştir.
Bu noktada dikkat çeken bir başka husus, girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla öngörülebilirliği artıracak şekilde mevzuatın sadeleştirileceği; uluslararası iyi örnekler incelenerek girişimcilik odaklı, etkiyi ölçen ve takip eden esnek ve sade bir mevzuat oluşturulması için çalışmalar yapılacağının (Tedbir 450.5.) düzenlenmiş olmasıdır.
Ayrıca yurt dışından girişim, girişimci ve ekosistem aktörlerini Türkiye’ye getirmeyi hedefleyen Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programı’nın başlatılacağı (Tedbir 452.1.) belirtilmiştir.
2.3.2. Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Program’da öngörülen tedbirler arasında, Türkiye Açık Kaynak Platformu hayata geçirilmesi; yazılımcı havuzunun büyütülmesinin sağlanması (Tedbir 472.1.); yapay zeka teknolojileri alanının geliştirilmesi için yol haritası hazırlanması (Tedbir 473.1.); siber güvenliğin sağlanması ve siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi (Tedbir 474.1.-Tedbir 476.3.) yer almaktadır.
İnternetin güvenli kullanımı çerçevesinde AB Elektronik Kimlik Tespiti ve Güven Hizmetleri Tüzüğü’ne uyum sağlamak üzere mevzuat düzenlemesi çalışmaları gerçekleştirileceği (Tedbir 477.2.) belirtilmiştir.
Öte yandan, Program’da gündemde bulunan kişisel verilerin korunması konusu bakımından önemli tedbirler de yer almaktadır. Yurtdışına veri transferi konusunda, Türkiye’de kalması gerekli ve önemli veriler bakımından düzenlemeler oluşturulacağı; Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi hazırlanacağı (Tedbir 478.1.) belirtilmiştir. Ayrıca 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü dikkate alınarak güncelleneceği (Tedbir 479.1.) de ifade edilmiştir.
2.3.3. Lojistik ve Ulaştırma
Lojistik mevzuatı kapsamında çeşitli geliştirmeler yapılacağı (Tedbir 507.1.) belirtilmiştir.
Bu alanda güncel teknolojiler bakımından dikkat çeken bir başka husus, Blokzincir uygulamalarının yaygınlaştırılmasını temin edecek şekilde ulaştırma ve gümrük hizmetlerinde gerekli hukuki ve fiziki altyapı çalışmalarının tamamlanacağının (Tedbir 508.3.) belirtilmiş olmasıdır. Bu bağlamda, yol haritası oluşturulacak ve veri değişimi sağlanabilecek ülkeler belirlenerek müzakereler gerçekleştirilecektir.
2.3.4. Ticaretin ve Tüketicinin Korunmasının Geliştirilmesine Yönelik Hizmetler
Kalkınma Planı hedefleri ile paralel olarak tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuatın güncel gelişmeler ışığında gözden geçirileceği (Tedbir 521.1.) ifade edilmiştir.
3. Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum
Nitelikli insan, güçlü toplum hedefi çerçevesinde “Eğitim”, “İstihdam ve Çalışma Hayatı”, “Sağlık”, “Ailenin Güçlenmesi”, “Kadın”, “Çocuk”, “Gençlik”, “Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardımlar ve Yoksullukla Mücadele”, “Kültür ve Sanat”, “Spor”, “Nüfus ve Yaşlanma” ve “Dış Göç” konularında mevcut durumlar ve amaçlar ayrı ayrı değerlendirilmiş; Kalkınma Planı hedefleriyle tutarlı olarak bu alanlarda benimsenecek politika ve alınacak tedbirler, ayrıca bu doğrultuda yürütülecek proje ve faaliyetler belirtilmiştir.
4. Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre
Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre hedefi çerçevesinde “Bölgesel Gelişme”, “Şehirleşme”, “Konut”, “Kentsel Dönüşüm”, “Kentsel Altyapı”, “Kırsal Kalkınma”, “Çevrenin Korunması” ve “Afet Yönetimi” konularında mevcut durumlar ve amaçlar ayrı ayrı değerlendirilmiş; Kalkınma Planı hedefleriyle tutarlı olarak bu alanlarda benimsenecek politika ve alınacak tedbirler, ayrıca bu doğrultuda yürütülecek proje ve faaliyetler belirtilmiştir.
5. Hukuk Devleti, Demokratikleşme ve İyi Yönetişim
Hukuk devleti, demokratikleşme ve iyi yönetişim hedefi çerçevesinde Hukuk Devleti ve Demokratikleşme başlığı altında “Adalet Hizmetleri”, “Güvenlik Hizmetleri” ve “Sivil Toplum” konularında; İyi Yönetişim başlığı altında ise “Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik, İdari Yapılanma ve Politika Yapımı”, “Kamuda Stratejik Yönetim”, “Yerel Yönetimler”, “Kamuda İnsan Kaynakları”, “Kamu Hizmetlerinde e-Devlet Uygulamaları”, “Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği” ve “Sürdürülebilir Kalkınma Araçları” konularında mevcut durumlar ve amaçlar ayrı ayrı değerlendirilmiş; Kalkınma Planı hedefleriyle tutarlı olarak bu alanlarda benimsenecek politika ve alınacak tedbirler, ayrıca bu doğrultuda yürütülecek proje ve faaliyetler belirtilmiştir. Bu alanlarda dikkatimizi çeken bazı politika ve tedbirlere aşağıda değinilecektir.
Adalet Hizmetleri
Program’da adli ve idari yargıda yargılamanın etkinliğinin artırılması kapsamında çalışmalar yapılması öngörülmüştür (Tedbir 747.1.); bu kapsamda, yürütülecek faaliyetler arasında, küçük miktarlı talep ve davaların basitleştirilmiş hızlı bir usulle çözümlenmesi için yeni düzenlemeler yapılacağı ve kolektif menfaatlerin korunabilmesi için topluluk davasına ilişkin yeni bir düzenleme için çalışmalar yapılacağı belirtilmiştir.
5.2. Kamu Hizmetlerinde e-Devlet Uygulamaları
Kamu hizmetlerinin modernizasyon ve süreç iyileştirmeleri yapılarak elektronik ortama taşınması amacıyla, e-Devlet uygulamalarına yönelik tedbirlere yer verilmiştir. Kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinde büyük veri, bulut bilişim, mobil platformlar, nesnelerin interneti, yapay zeka, blokzincir gibi yeni teknolojilerden faydalanılabilmesi için süreç ve teknolojik altyapı iyileştirmeleri yapılacağı (Tedbir 809.2.) belirtilmiştir.
Dikkat çeken bir başka konu, Elektronik kimlik kartına yönelik düzenleme çalışmalarının tamamlanacağı ve kimlik kartının tüm kimlik doğrulama uygulamalarında kullanılmasının sağlanacağına tedbirler arasında yer verilmiş olmasıdır. Bu kapsamda T.C. Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği’nin yayımlanacağı (Tedbir 812.8.) belirtilmiştir.
2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın tamamına aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/fihrist?tarih=2019-11-04&mukerrer=1